ha nem te vagy a következő steve jobs, de szeretnél boldogulni a munkahelyeden...

kócsolom!

sok kicsi sokra megy?

olvasási szokásaink zavarbaejtő trendje

2018. október 09. - bandirepublic

mostanában kezdjük el csak megérteni, hogyan hódították el a tech cégek a 21. század legértékesebb kincsét: a figyelmünket.

attention-please-260nw-338031179.jpg

Tovább

calendar tetris - egy meeting kizárólag akkor lenne megengedhető, ha már nem maradt más megoldás

hogyan rendelkezz a munkaidőd felett?

éppen jason fried és dhh új könyvét olvasom nagy örömmel. rengeteg inspiráló megoldást vezettek be a 20 éve nyereségesen működő cégüknél (basecamp), de a meetingekkel kapcsolatos rendelkezésük egészen rendbontó.

könnyen egyetértek azzal az állításukkal, hogy a megosztott munkahelyi naptár a modern idők legrombolóbb találmánya.

calendar_tetris.png

Tovább

biztosan benned van a hiba? avagy jó helyen vagy-e?

érezted már magad valaha borzasztóan a bőrödben egy bizonyos társaságban/munkahelyen/városban? ha ez a rossz érzés tartós, akkor nem biztos, hogy magadat vagy a hozzáállásodat kell megváltoztatnod.

lehet, hogy egyszerűen csak rossz helyen vagy. ebben az esetben ideje lépned. nézz körül, beszélj másokkal és ha kell, akkor ne félj kimozdulni az ismeretlenbe!

a te főnököd is pszichopata?

ha valaha volt már olyan főnököd vagy kollegád, aki szemrebbenés nélkül átgázolt bárkin, kizárólag a saját érdekét tartotta szem előtt – ami könnyen meg is egyezhet a cég érdekeivel -, akkor biztosan te is elgondolkodtál a következőn:

amíg a törvény határozottan bünteti a testi sértést, addig a lelki bántalmazást miért nem szankcionálják? 

úgy vélem, hogy egy koki vagy egy saller ugyan fájdalmas, de hamar kiheveri az ember, míg egy pszichés terrort, ami folyamatosan jelen van még évek múltán is megszenvedünk. ráadásul az egészségkárosító hatása is lényegesen nagyobb, mint egy sima, nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozó pofoné.

robert hare kriminálpszichológus a karrierjét a pszichopaták vizsgálatának szentelte. az érdekesség az, hogy 

Tovább

a feje tetején álló maslow piramis

biztosan hallottál már maslow piramisáról, ami leírja a szükségletek hierarchiáját

az elmélet szerint az alapvető szükségletek kielégítése nélkül ugye nem tudunk magasabb szintű belső igényekre odafigyelni. nyilván egy éhező hajléktalan nem foglalkozik sokat az önmegvalósítással amíg azon agyal, hogy hol aludjon és mit egyen.

nincs is ezen mit ragozni, viszont évtizedes nagyvállalalti munkaviszonyaim során rá kellett döbbennem, hogy rengeteg jómunkásember a corporation keretein belül kívánja elérni a legfelsőbb szintet: az önmegvalósítást.

nagyon nagyra tartom, ha valaki saját magán dolgozik, hogy minél jobban kiteljesedjen és saját maga lehető legjobb verziójává váljék. hovatovább azt gondolom, hogy ez földi létünk egyik legfőbb célja.

az viszont érdekes kérdés, hogy egy hierarchikus, profitorientált és számokban gondolkodó nagyvállallat mennyi teret ad a személyes fejlődésnek egy olyan világban, ahol az alábbi szöveggel jelenik meg álláshirdetés:

We allow and promote independent thinking; we seek to act as one, to be always open, and to think big!

szenzációszámba megy tehát az a hely, ahol támogatják a független gondolkodást. merjünk nagyot álmodni, de persze a végén egyként cselekszünk! hurrá!

Tovább

Folytatólagosan elkövetett könnyű és súlyos lelki sértések a munkahelyen

A negyedéves értekezleten ülök. Különleges alkalom, amikor az egész virtuális csapatunk együtt van. Éppen a következő nagy projektek szerepeit ossza ki köztünk a főnök. A hangulat feszült, most derül ki, hogy ki mit fog csinálni az év hátralévő részében. Mindenki számára világossá válik, hogy a vezetés kit mennyire értékel. Egy légy zümmögve az asztalra száll. A torkom kiszáradt, kortyolok egyet a papírpohárból. Körülnézek a tárgyalóban, mindenki maga elé mered, egyetlen szempár sem találkozik az enyémmel. Most derül ki, milyen jövőt szánnak nekem.
edward-in-fight-club-edward-norton-562364_1600_900.jpg

Furcsának találom ezt a módszert - töprengek magamban. Én biztosan nem rendeznék ilyen nyilvános szereposztót. Szerintem fontos lenne előtte egyesével leülni az emberekkel és átbeszélni a terveket, megindokolni a stratégiát és megkérdezni, hogy ez így menni fog-e?

Egy szék csikorgása a padlón megtöri a feszült csendet. A légy ijedten felreppen és kimenekül az ablakon amikor a főnök feláll. Határozott léptekkel, szó nélkül elindul felém, mindenki őt nézi. A szemem tágra nyílik, de észbe kapni sincs időm;

Tovább

A Work-Life Balance mítosza

Létezik egyensúly a munka és a magánélet között?

Ezt az írást a wmn.hu-ra készítettem arról, hogy a mai világban hogyan élhet valaki kiegyensúlyozottan a munka és a magánélet között lavírozva.

Előre lelövöm a poént: csupán egyetlen esetben lehetséges elérni a hőn áhított egyensúlyt: ha a munka az életed. Megmagyarázom, miért. 

Tovább

ő volna korunk hőse? hogy néz ki a munkamániás bálvány egy napja?

nem ismerem személyesen elon musk-ot, de mostanában feltűnően sokat hypolják a figurát. őt leginkább az óriási veszteségeket termelő tesla elektromos autó, a néha sikeresen visszatérő space x rakéták és az embereket föld alatti alagutakba kényszerítő vízió megálmodójaként istenítik. az biztos, hogy rá többen fognak emlékezni, mint rám, de mégis milyen élete lehet egy ilyen 21. századi szuperhősnek?

a business insider összerakta napjaink ikonjának az időbeosztását. a cikket olvasva igen hajmeresztő dolgokkal szembesültem, ami számomra megkérdőjelezi az elon musk jelenség hitelességét.  

Tovább

dress code és a személyiság halála a munkahelyen

vasárnap van, holnap hajnalban üzleti útra kelek. a szokásosnál izgatottabb vagyok, mert most nem a prágai irodánkba megyek huszonhetedszerre; picit egzotikusabb az úticél.

holnap este itt fogok ülni és belebámulok a távolba a földközi tenger felett

nagyon szeretek utazni, viszont ezek az üzleti utak túlnyomó részben rendkívül távol állnak attól a kalandtól, amit az ember elképzel álmaiban.

Tovább