munkahelyi őrület? érzéketlen főnök? karrier váltás? hogyan tovább?

halottnak a coach

a te főnököd is pszichopata?

2018. június 04. - bandirepublic

ha valaha volt már olyan főnököd vagy kollegád, aki szemrebbenés nélkül átgázolt bárkin, kizárólag a saját érdekét tartotta szem előtt – ami könnyen meg is egyezhet a cég érdekeivel -, akkor biztosan te is elgondolkodtál a következőn:

amíg a törvény határozottan bünteti a testi sértést, addig a lelki bántalmazást miért nem szankcionálják? 

úgy vélem, hogy egy koki vagy egy saller ugyan fájdalmas, de hamar kiheveri az ember, míg egy pszichés terrort, ami folyamatosan jelen van még évek múltán is megszenvedünk. ráadásul az egészségkárosító hatása is lényegesen nagyobb, mint egy sima, nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozó pofoné.

robert hare kriminálpszichológus a karrierjét a pszichopaták vizsgálatának szentelte. az érdekesség az, hogy 

nem csupán börtönökben végzett kutatást, hanem a nagyvállalatok vezetői körében is. az általa kidolgozott pcl-r teszt segítségével arra a következtetésre jutott, hogy míg az amerikai börtönökben ülők általában csupán mérsékelten szociopaták, addig a vizsgált cégek vezetőségében ülők sokkal durvább mértékben azok.

a módszer alapvetően az alábbi két faktort különbözteti meg a vizsgálat során. az eredmények azt mutatják, hogy a vállalati pszichopaták jobbára az első csoportba tartoznak, míg az elítélt bűnözők a másodikba, bár mindkét felsorolás egyidőben jellemző a delikvensekre.

első faktor: személyiség „agresszív narcizmus”

 • felületesség/rábeszélőképesség/felületes báj
 • felsőbbrendűségi érzés
 • beteges hazudozás
 • fortélyosság/ravaszság/manipuláció
 • megbánás és bűntudat hiánya
 • sekélyes érzelmi tapasztalatok (a valódi érzelmek rövidek és öncélúak)
 • érzéketlenség/empátia hiánya
 • a saját tettekért való felelősségvállalás megértésének hiánya

második faktor: „szociálisan deviáns életvitel”

 • ingerekre való igény/hajlam az unalomra
 • élősködő életvitel
 • gyenge viselkedési gátlás
 • reális hosszú távú célok hiánya
 • lobbanékonyság
 • felelőtlenség
 • fiatalkori bűnözés
 • korai viselkedési problémák
 • feltételes szabadlábra helyezés visszavonása

a mai világban, ahol a csoportos leépítés és a könyörtelen hatékonyság növelés a legfőbb erények közé tartoznak egy vezetőnél, a fenti személyiségjegyek rendkívül imponálóak a cég szempontjából, hiszen megteremtik a shareholder value-t.

azt mondják az okosok, hogy a jelenség oka félig genetikus és félig a nevelésen múlik.

szerintem, ha felismered, hogy a főnököd hozza az imént felsorolt tüneteket, akkor inkább ne próbáld meg megváltoztatni, hanem nézz egy új állás után és olvasd el ezt a bejegyzést arról, hogy hogyan kezeld a helyzetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsolom.blog.hu/api/trackback/id/tr314014656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

É2I 2018.06.04. 13:38:55

Még jó is lenne a bejegyzés, de azok a fránya mondatkezdő nagybetűk miért fájnak?

bandirepublic · kocsolom.blog.hu 2018.06.05. 14:10:57

@É2I: a kezdetektől fogva kisbetűvel írom a blogot – igen a neveket is. mindig is vonzódtam ehhez az írásmódhoz, de nem igazán tudtam megmondani, hogy miért. aztán egyszer megvilágosodtam miközben az alábbiakat olvastam a steve jobs című könyvben:

hartmut esslinger, német formatervező, a frogdesign cég alapítója, 1983-ban vált az apple hivatalos designerévé. nem csupán azért nevezte el a cégét a frog-ról (békáról és így csupa kisbetűvel), mert az egy átváltozásra képes állat a mesékben, hanem, mert az akkori NSZK angol megfelelőjének rövidítése: Federal Republic of Germany. nos esslinger a következőket mondja a kisbetű használatáról:

"a kisbetű használata főhajtás a bauhaus előtt, éppen azáltal is, hogy annak nem hierarchikus nyelvhasználatát átvéve a frog a cég demokratikus partneri kapcsolatban kifejeződő ethoszát is megjeleníti"

szóval a hierarchia el nem ismerése és demokratikus partneri viszony az olvasóval. meg bauhaus. hát ezért szeretem ezt az írásmódot.

ja és azt tudtad, hogy a héberben sem kezdődnek a mondatok, illetve tulajdon nevek nagybetűvel?